dry needling


Dry needling is een vorm van fysiotherapie als onderdeel van de totale behandeling die gericht is op het verbeteren van uw (chronische) klachten. Met dry needling worden spierverhardingen (myofasciale triggerpoints) aangeprikt middels een dunne acupunctuur naald. 


DOEL VAN DE BEHANDELING

Het doel is spieren snel en langdurig te laten ontspannen. 

De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofd- en nekpijn, lage rugklachten, schouderklachten, tennis– of golfers elleboog, en dergelijke.

Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Doel is het opwekken van een zogenaamde 'local twitch respons' waarna deze spier zich meer ontspant.


Myofasciale triggerpoint (spierverharding)

Een spierverharding is een hard aanvoelende streng/plek in een spier, die naast lokale (druk)pijn, ook uitstralende pijn elders in het lichaam kan geven (reffered pain).

Spierverhardingen ontstaan door:

  • Door verkeerde houding en overbelasting
  • Psychologische factoren zoals angst depressie, stress, vermoeidheid
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bv gipsimmobilisatie
  • Blessures en/of overbelasting bij sporters
  • Slaapgebrek

Klachten die ervaren kunnen worden door een spierverharding:

  • Stijfheid en/of bewegingsbeperking
  • Pijn in de spier met of zonder uitstraling
  • Verminderde kracht van de spier
  • Zweten, duizelig gevoel in hoofd, wazig zien, rillerig


Dry needling: niet te verwarren met acupunctuur.

Bij dry needling wordt er kortdurend in een spier geprikt  om fysiologische en biomedische processen te stimuleren die herstelbevorderend werken.

Klassieke acupunctuur richt zich op een energetisch concept waarbij vaak meerdere naalden gebruikt worden die een tijdje blijven zitten.


Wat kunt u verwachten?

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel of pijnlijke samentrekking. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen.Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid en stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.


Vergoeding

Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Deze vergoeding verschilt echter per verzekeraar. Kijk hiervoor goed uw polis na. Behandelingen die u elders heeft genoten tellen ook mee.

Onze praktijk heeft contracten met bijna alle zorg- verzekeraars. Indien u niet of onvoldoende verzekerd bent dient u de behandeling zelf te betalen.

U kunt zonder verwijzing van een huisarts of specialist naar de fysiotherapeut.

FYSIOTHERAPEUT


KELSEY VAN HEININGEN